Koi-vissen, bronzen ramen en led-verlichting: het luxebisdom van 31 miljoen
De gerenoveerde residentie van Tebartz-van Elst. Foto: EPA

Gisteren raakte bekend dat een vervanger werd gevonden voor Franz-Peter Tebartz-van Elst, ook wel bekend als de ‘luxebisschop’. De bisschop spendeerde meer dan 31 miljoen euro aan de renovatie van zijn residentie. Uit een rapport blijkt nu ook waar al dat geld naartoe ging.

Vorig jaar bleek dat Franz-Peter Tebartz-van Elst, bisschop in het Duitse Limburg, meer dan 31 miljoen euro had uitgegeven aan de renovatie van het bisdom. Een deel van dat geld was oorspronkelijk bedoeld voor de armenzorg.

Een 180 bladzijden tellend rapport over de renovatie geeft een beeld van de buitensporige uitgaven die de bisschop deed. Enkele voorbeelden:

 • Bronzen raamlijsten (1.732.673 euro): Oorspronkelijk zouden de raamlijsten de helft minder kosten, maar Tebartz-van Elst stond erop dat de lijsten in het brons werden gemaakt.
   
 •  Kunst (1.164.822 euro)
   
 • Inrichting tuin (667.589 euro)
   
 • LED-verlichting (650.844 euro): De LED-spots werden werkelijk overal ingebouwd: in de vloeren, de muren, onder trappen, in de trapleuningen en uiteraard ook in de - bronzen - raamlijsten.
   
 • Aquarium (218.404 euro): Het aquarium heeft een diepte van twee meter. Tebartz-van Elst liet Koi-vissen aanvoeren om het te bevolken.
   
 • Reuze-adventskrans (18.200 euro): De krans moest aan het plafond van de kapel gehangen worden. Door de omvang van het sierstuk, zagen de bouwvakkers geen andere mogelijkheid dan het dak van de kapel open te leggen en de adventskrans er met een kraan in te hangen.