Duitse inflatie zwakt af
Bondskanselier Angela Merkeleal. Foto: AFP

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in maart met 1 procent op jaarbasis gestegen. Dat blijkt uit een voorlopige raming die het federale statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 1,2 procent.

De stijging van het algemene prijspeil in de grootste economie van de eurozone is daarmee sterker afgezwakt dan verwacht. Door Bloomberg gepolste economen gingen in doorsnee uit van een afname van de inflatie tot 1,1 procent.

Ten opzichte van februari gingen de consumentenprijzen in Duitsland met 0,3 procent omhoog, na een stijging met 0,5 procent een maand eerder. Ook dat is een kleinere toename dan waarop werd gerekend.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is de lage inflatie met name toe te schrijven aan lagere energiekosten. Ook speelt mee dat Pasen vorig jaar in maart viel. Daardoor waren vakantiereizen dit jaar goedkoper. Dat effect zal volgende maand ongetwijfeld omgekeerd zijn, verwacht Brzeski.

Vrijdag raakte bekend dat ook in België de inflatie verder gedaald is, naar 0,89 procent, het laagste niveau sinds november vorig jaar.