Toch akkoord over afschaffen eurocentjes
Foto: Photo News

Er is binnen de regering nu toch een akkoord bereikt over het afronden van het eindbedrag op het kasticket. In de praktijk zullen stukken van 1 en 2 eurocent daardoor grotendeels overbodig worden. Er is wel een uitzondering voorzien voor medicijnen.

Vorige week was een eerder akkoord hierover alsnog afgeschoten door de PS, tot grote afkeuring bij de zelfstandigenorganisaties. Maar het punt werd onverwacht vandaag toch opnieuw op de agenda gezet. De PS heeft nu onder voorwaarden toch ingestemd met het voorstel van Minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Zo zal de afronding enkel gelden voor wie contant betaalt. Voor een betaling met een bankkaart is er dus geen afronding mogelijk. Een andere uitzondering zijn medicijnen. De prijs daarvoor blijft ook onder alle omstandigheden hetzelfde.

De regeling houdt in dat bedragen die eindigen op 1, 2, 6 of 7 cent naar beneden worden afgerond tot een veelvoud van 5 cent. Prijzen die eindigen op 3, 4, 8 of 9 cent mogen omhoog. De afronding gebeurt niet per afzonderlijk product, maar met de totaalprijs aan de kassa. Per bezoek aan de winkel zou er dus een voor- of nadeel zijn van maximaal 2 eurocent.

De woordvoerster van minister Geens verduidelijkt dat het nu weliswaar alleen over contante betalingen gaat, maar er zou binnen twee jaar een evaluatie komen. als die gunstig is, dan kan de regeling ook worden uitgebreid naar elektronische betalingen.

Voor de PS lag dat blijkbaar toch gevoelig. bij de tweede lezing van het voorstel wees de partij vorige week het voorstel af, terwijl het er in eerste instantie wel akkoord mee ging. toen klonk het dat een akkoord een zaak voor de volgende regering zou worden. Nu is er dus toch een compromis.