De Markt van Harelbeke liep vrijdagochtend vol met enthousiaste wielerfans voor de start van de 57e E3 Harelbeke. Zoals steeds hadden de organisatoren ook voor enkele stunts gezorgd. Zo werden meervoudig winnaars Tom Boonen en Fabian Cancellara op een mooie manier geëerd.

Fabian Cancellara zegevierde al drie keer in Harelbeke. Hij werd daarvoor beloond met zijn gewicht in rode wijn. De Zwitser mocht dus 75 flessen in ontvangst nemen. ‘Het merendeel gaat naar mijn ploegmaats, die me vorig jaar op een schitterende manier hebben bijgestaan’, reageerde Cancellara, die vorig jaar zowel de E3 Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam schreef.

Tom Boonen werd vorig jaar letterlijk in de bloemetjes gezet met een jaar gratis bloemen. De organisatoren verlengden die periode vrijdag voor drie maanden: een mooi teken van steun nadat Lore Van de Weyer, de vriendin van Boonen, tien dagen geleden een miskraam kreeg. Tom Boonen won al vijf keer in Harelbeke en is daarmee recordhouder.