Chinese president bezoekt panda’s, Volvo en Brugge
Jinping Xi. Foto: AFP

De Chinese president en zijn echtgenote starten zondag aan een driedaags bezoek aan ons land. Op het programma staan onder meer een bezoek aan Gent en Brugge.

Nog geen week nadat het Amerikaanse staatshoofd ons land bezocht, is het de beurt aan zijn Chinese ambtsgenoot. Zijn programma werd nog niet officieel voorgesteld, maar intussen is wel al heel wat bekend over ‘s mans bezoek.

Jinping Xi en zijn echtgenote Liyuan Peng worden zondagochtend op Zaventem verwacht. Het is de laatste halte in Xi's Europatournee. Eerder kwamen ook al Frankrijk en Duitsland aan de beurt komen.

Panda’s

Opwarmen doen de president en zijn echtgenote zondag met een bezoek aan het Koninklijk Paleis en het graf van de onbekende soldaat. Nadien brengt het paar een bezoek aan de twee Chinese panda’s Xing Hui en Hao Hao, die in februari vanuit China overgevlogen kwamen om terecht te komen in de zoo Pairi Daiza.

Op maandag 31 maart staan een reeks topontmoetingen in Brussel op het programma. Niet alleen zal Xi premier Elio Di Rupo en kamervoorzitter André Flahaut ontmoeten, maar hij zal er ook spreken met vertegenwoordigers van de Europese Unie Herman Van Rompuy en Martin Schulz.

Volvo

Op dinsdag 1 april reist de Chinese delegatie westwaarts. Zo bevestigde burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A) de komst van Xi, en hij vertelde dat een bezoek aan het Concertgebouw op de planning staat, waar hij het Europacollege zal toespreken. ‘We zijn al aan de voorbereidingen begonnen’, stelde de burgemeester vorige week.

Onderweg bezoekt de president nog Volvo Gent. Die fabriek is eigendom van de Chinese Geely-groep. Ter gelegenheid van het presidentiële bezoek zal het hele gevolg van de president in Volvowagens worden rondgereden. Gehoopt wordt ook dat de president zelf in een Volvo komt aangereden. Geely-topman Shufu Li was in oktober vorig jaar kwaad toen hij bij zijn bezoek aan de fabriek, in een Mercedes opgehaald werd op de luchthaven.