Lufthansa wil staking afwenden
Foto: EPA

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft de piloten vrijdag opgeroepen om verder te onderhandelen in het loonconflict, nadat vakbond VC een staking van drie dagen voor volgende week aankondigde.

“Er is nog vier en een halve dag tijd om de potentiële schade voor onze klanten te vermijden”, aldus Lufthansa-woordvoerder Thomas Jachnow vrijdag in Frankfurt.

Nochtans behoren de Lufthansa-piloten tot de best betaalde werknemers in Duitsland. Volgens Lufthansa starten jonge vliegofficieren na hun - grotendeels zelfbetaalde - tweejaarlijkse studie met een jaarlijks basissalaris van 55.500 euro bruto, dat aangevuld kan worden met toelagen tot een bedrag van ongeveer 73.000 euro.

De volgende jaren stijgt het loon van zo’n piloot volgens een anciënniteitsprincipe, om na 23 opstapjes het hoogste niveau te bereiken van een basissalaris van 193.000 euro bruto, dat met vergoedingen kan oplopen tot meer dan 255.000 euro bruto per jaar.

Volgens Lufthansa zijn die lonen vergelijkbaar met die bij andere voormalige staatsluchtvaartmaatschappijen in Europa, zoals Air France of British Airways. Veel minder verdienen de piloten in de Verenigde Staten en bij de lagekostenmaatschappijen.