Fotofestival Knokke-Heist focust op Afrikaanse mode
Foto: ©Nontsikelelo Veleko

Niet alleen de aanwezigheid van de zon zorgt dit weekend voor zomerse taferelen in Knokke-Heist, ook het Fotofestival draagt zijn steentje bij met de expo Haute Africa die focust op de hedendaagse Afrikaanse kledingcultuur.

Haute Africa is de hoofdtentoonstelling van het Fotofestival, dat de badplaats vanaf zondag tot en met begin juni opnieuw in het teken van de hedendaagse fotografie plaatst.

De tentoonstelling - die terug te vinden is op verschillende locaties in de stad - richt zich op het werk van fotografen die een antropologisch onderzoek voeren naar de hedendaagse Afrikaanse kledingcultuur en zo een alternatieve blik bieden op het continent.

Want ook in Afrika vertelt kleding vaak iets meer over maatschappelijke structuren en evoluties, overtuigingen en gevoelens van de dragers. Zo bewijzen de foto’s van internationale (Westerse én Afrikaanse) topkunstenaars en fotografen zoals onder meer Wangechi Mutu, Zanele Muholi, Viviane Sassen, Yinka Shonibar en Jim Naughten.

Ook magnumfotograaf Martin Parr staat op de affiche en is in Knokke-Heist te zien met een selectie beelden uit de serie Luxury, een reeks die het leven van de rijken van deze wereld laat zien. Een groot deel van die foto’s nam hij in Zuid-Afrika tijdens de Durban July, de grootste paardenrennen van Zuid-Afrika.

Naast Afrikaanse kleding pakt het Fotofestival ook uit met Unknown Masterpieces in het Cultuurcentrum Scharpoord, een tentoonstelling die de grote fotografen van morgen alvast aan u wil voorstellen.

In het Sincfala worden dan weer de foto’s van Pierre Meyers tentoongesteld, een oud-scheepsmotorist die niet alleen mooie schepen maar ook het vissersleven tussen 1950 en 1980 op de gevoelige plaat vastlegde.

Vanaf 11 mei wordt het Fotofestival nog aangevuld met de World Press Photo 2014, de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie ter wereld die als vanouds zijn Belgische première kent in de badplaats. Het Fotofestival van Knokke-Heist loopt vanaf 30 maart tot 9 juni, de toegang is gratis.