Mandaat mensenrechtencommissie Syrië opnieuw verlengd
Syrische steden worden nog steeds bijna dagelijks door aanslagen getroffen. Foto: EPA

De VN-Mensenrechtenraad heeft vrijdag in een resolutie het mandaat van de mensenrechtencommissie in Syrië opnieuw voor een jaar verlengd. De commissie onderzoekt en bericht over misdaden tegen de mensheid, gepleegd door zowel het regime als extremistische groeperingen in het door oorlog verscheurde land.

De resolutie werd goedgekeurd door 32 van de 47 landen die lid zijn van de Mensenrechtenraad. China, Cuba, Rusland en Venezuela stemden tegen, 11 landen onthielden zich. Resoluties van de in Genève gevestigde Mensenrechtenraad zijn, anders dan die van de VN-Veiligheidsraad, niet volkenrechtelijk bindend.

De mensenrechtencommissie rapporteert voornamelijk over wreedheden en misdaden tegen de mensheid begaan door Syrische regeringstroepen en pro-regeringsmilities. Ze heeft een vertrouwelijke lijst opgesteld van personen die in aanmerking komen in de toekomst berecht te worden voor hun misdaden. Daarnaast veroordeelt de VN-commissie ook het buitensporige geweld van de verschillende extremistische groeperingen die het Assad-regime bekampen.