Jorik Hendrickx is vrijdag als zeventiende geëindigd op het WK kunstschaatsen in het Japanse Saitama. De wereldtitel ging naar thuisrijder Yuzuru Hanyu, de olympisch kampioen.

Hendrickx kreeg vrijdag 131,22 punten voor zijn vrije kür. Daarmee bleef hij ruim 10 punten onder zijn persoonlijk record (141,52 ptn) en werd hij achttiende.

Na de korte kür woensdag, waarvoor hij 65,56 punten kreeg (pr 73,21), stond Hendrickx zeventiende. Met een totaal van 196,78 punten blijft de 21-jarige kunstschaatser een stuk verwijderd van zijn persoonlijke record. Dat staat sinds de Winterspelen in Sotsji, waar hij vorige maand zestiende werd, op 214,04 punten.

Met een zeventiende plaats doet Hendrickx wel twee plaatsen beter dan op het WK van vorig jaar in het Canadese London. Eerder dit jaar schaatste hij ook al naar een negende plek op het EK in Boedapest.

De wereldtitel ging naar de 19-jarige Japanner Yuzuru Hanyu. De olympisch kampioen van Sotsji haalde het met 282,59 net voor zijn landgenoot Tatsuki Machida (282,26 punten). Het brons ging naar de Spanjaard Javier Fernandez (275,93 punten).

Hanyu, die zijn eerste wereldtitel pakt, volgt op de erelijst de Canadees en drievoudig titelhouder Patrick Chan op. Die besloot na zijn zilveren medaille in Sotsji niet te starten in Saitama.