Nieuwe staatshervorming hoeft niet voor MR
Didier Reynders. Foto: BELGA

De Franstalige liberalen willen met de volgende federale regering focussen op het uitvoeren van het sociaal-economisch programma. Dat heeft MR-vicepremier Didier Reynders verklaard. Voor de MR hoeft het artikel 195 van de Grondwet dus niet opgenomen worden in de artikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard.

Binnenkort wordt naar aanleiding van het einde van de legislatuur zoals gebruikelijk beslist welke grondwetartikelen voor herziening vatbaar worden verklaard verklaren. Artikels die niet in die lijst worden opgenomen, kunnen in de volgende bestuursperiode niet meer worden gewijzigd. De stemming van de artikelen valt samen met de ontbinding van de Kamer en Senaat.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vind het ‘niet nodig’ om artikel 195 - dat aanpassingen in de grondwet regelt en moet aangepast kunnen worden om een nieuwe staatshervorming mogelijk te maken - aan de lijst toe te voegen. ‘We hebben al een lijst uit 2010, zonder voor ons de mogelijkheid om naar een zevende of achtste staatshervorming te gaan.’

‘Het is perfect mogelijk om gedurende enkele jaren andere besprekingen te voeren, maar niet om onmiddellijk naar een nieuwe staatshervorming te gaan’, verklaarde Reynders bij aankomst voor het kernkabinet.

Open VLD-minister Alexander De Croo herinnerde er op zijn beurt aan dat de grondwet ook gewijzigd moet worden om artikelen over andere thema’s aan te passen. Zo zijn er een aantal partijen dat het genaderecht willen hervormen.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bond een aantal weken geleden de kat de bel aan door te verklaren dat het artikel 195 gerust in de lijst mocht opgenomen worden. Volgens Geens zou het ons land de ruimte geven om eventuele hervormingen door te voeren die gevraagd worden door internationale instellingen.