Sven Kramer breekt met huidige coach, mag Swings hopen?
Na de beruchte baanwissel van 2010 bleven Kemkers en Kramer nog samen, nu komt een einde aan de samenwerking Foto: REUTERS

De Nederlandse schaatskampioen Sven Kramer en zijn coach Gerard Kemkers gaan na negen jaar uit elkaar. Dat hebben de schaatser en de coach vrijdag gezegd op een persconferentie in het Nederlandse Oranjewoud. ‘Ik ben toe aan iets nieuws’, aldus Kramer, die nog niet weet bij welk team en welke trainer hij aan de slag gaat.

De 27-jarige Kramer had zijn besluit om bij Kemkers weg te gaan al voor de Spelen genomen, zo gaf hij aan. De veelvoudig kampioen heeft inmiddels een oriënterend gesprek gevoerd met Jac Orie, die coach is bij BrandLoyalty. ‘Maar alle opties zijn open’, aldus Kramer, die vertelde zich meer op de 1500 meter te willen richten.

Kramer behaalde onder leiding van Kemkers veel titels. Op de Olympische Spelen van Vancouver (2010) en Sotsji (2014) was de TVM’er de snelste op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer ging het beide keren echter mis. In Vancouver stuurde Kemkers zijn pupil bij een wissel de verkeerde baan in, met diskwalificatie tot gevolg. Vorige maand bleef revanche uit. Dit keer bleef Jorrit Bergsma zijn landgenoot op de 10.000 meter voor.

Ook Bart Swings zou Kramer graag naar zijn team halen, maar dat wordt financieel een zware dobber. ‘Sven Kramer is mijn droompartner’, vertelde Swings na het WK allround in Heerenveen. Swings en zijn coach Bart Veldkamp menen dat voor verdere progressie van de schaatser uitbreiding van het team een eerste vereiste is. Veldkamp zegt te werken aan versterking van de ploeg.