Vader D. in tranen: ‘Vieze, vuile klootzak’
Foto: Karel hemerijckx

In het Tongerse hof van assisen werd het vrijdag stil toen vader S., die als militair een harde knakker hoort te zijn, in tranen uitbarstte aan het einde van zijn getuigenis, want hij leek even zijn zelfbeheersing te verliezen toen hij zich tot Davy Simons richtte. 'Hier zegt men frigo, maar in Nederland noemen we dat een koelkast en dat ben jij. Ik hoop dat je ooit de schakelaar weet te vinden en de stand om te ontdooien. Vieze, vuile klootzak', zei Johan S., die door voorzitter Jordens vervolgens tot de orde werd geroepen. Vader S. keek ook terug op wat de feiten teweegbrachten. 'Op moment dat D. thuis zou uitvliegen, is ze neergeschoten', klonk het.

'Hij draait hier het hele verhaal met 180 graden. Het is vreselijk dat hij anderen daarin probeert mee te sleuren, zoals zijn beste vriend Nick. Hij heeft vrienden en vriendinnen van D. proberen bewerken. Dat kan er bij mij niet in', voegde vader Johan nog toe.

Davy Simons greep dan weer zijn kans om zijn excuses aan te bieden. 'Sorry bij deze. Wat er gebeurd is, valt niet goed te maken', reageerde hij.

Vader Johan vertelde tijdens zijn getuigenis ook hoe hij met zijn gezin, beide ouders met een druk professioneel leven, in 2007 vanuit Nederland naar België verhuisde. D. was toen 13, 14 jaar en vanzelfsprekend waren er door de verhuis aanpassingsproblemen voor zijn jongste dochter. Ze moest haar vriendenkring in Nederland achterlaten en de grootste frustratie was dat D. haar jaar op het middelbaar moest overdoen, onder meer omdat het niveau van het Frans hier hoger lag.

'In het begin was het positief dat zij Davy leerde kennen. We waren blij dat ze een vriendje had, want ze begon zich meer thuis te voelen. Dan kwamen er de verhalen dat ze slaag van hem kreeg en dat kon ik niet geloven. Wat ik allemaal achteraf hoorde van vriendinnen en medescholieren. Ik wist niet dat het zo erg was. Ik schrok ervan. Gaandeweg de relatie had Davy meer en meer macht in het reilen en zeilen van onze meid, terwijl dat ouders dat zouden moeten bepalen. D. begon zich ook af te zetten tegen ons en dat veroorzaakte frictie en woordenwisselingen', vertelde Johan. Hij zag de toekomstplannen van D., die piloot wilde worden en eventueel ook een carrière bij defensie ambieerde, gefnuikt door het vriendje van zijn dochter.