Frankrijk overweegt autorijden vanaf 15 jaar
archiefbeeld. Foto: Photo News

In Frankrijk mogen jongeren van 15 jaar binnenkort mogelijk met begeleiding rondrijden. De Raad voor de wegveiligheid (CNSR) hoopt dat een verlaging van de minimumleeftijd met een jaar het aantal auto-ongevallen met jonge chauffeurs drastisch doet dalen.

Uit onderzoek is gebleken dat 18 procent van de ongevallen op de Franse wegen veroorzaakt worden door chauffeurs die hun rijbewijs recent behaalden. Jongeren die echter al op hun 16 jaar starten met rijlessen, maken twee tot drie maal minder kans om een ongeval te veroorzaken dan andere jonge chauffeurs.

Door jongeren al op hun vijftiende te laten beginnen met lessen, hebben ze een jaar extra ervaring voor ze alleen de weg op gaan. In Zweden werd de minimumleeftijd voor autorijden eerder al verlaagd. Daar daalde het aantal ongevallen met jonge chauffeurs nadien met 20 procent.

Het CNSR zou ook willen dat jongeren 4.000 kilometer op hun teller hebben staan voordat ze alleen de baan op mogen, waar ze nu maar 3.000 kilometer moeten afgelegd hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren zich pas echt op het gemak beginnen te voelen achter het stuur en de risico’s bij het autorijden maar voldoende kunnen inschatten nadat ze 3.500 kilometer hebben gereden.

In België vanaf 17 jaar

Bij ons kunnen jongeren pas hun theoretisch rijexamen afleggen vanaf hun zeventiende verjaardag. Ze moeten geslaagd zijn voor dat theoretisch rijexamen om een voorlopig rijbewijs te verkrijgen, waarmee ze dan op de openbare weg mogen rijden indien ze kiezen voor een rijopleiding met begeleider. Jongeren die leren autorijden zonder begeleider, krijgen pas een voorlopig rijbewijs vanaf hun achttiende.