'Welke hardwerkende kinderverzorgster is gediend met dergelijke sneer?'
Antwerps schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA) Foto: Wim Kempenaers (WKB)
De Antwerpse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA+ reageren verbaasd op de uitspraken van schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA) in Gazet Van Antwerpen over het ziekteverzuim bij de stedelijke kinderopvang.


Ait Daoud stelde in het interview dat het ziekteverzuim bij kinderverzorgsters van de stedelijke kinderdagverblijven erg hoog ligt en er geen enkele sprake van personeelstekort zou zijn 'als de kinderverzorgsters minder ziek zouden zijn'.

De stedelijke kinderverzorgsters hadden eerder hun bezorgdheid geuit over de gevolgen van de besparingen van de stad, waardoor ze naast het pampers vervangen, eten geven en te slapen leggen van de kindjes geen tijd meer zouden hebben voor hun pedagogische opdracht,  zoals knutselen of uitstapjes ondernemen.

Daoud wijst erop dat de meeste locaties in Antwerpen één begeleider per vijf kinderen hebben. Kind & Gezin schrijft één begeleider per acht kinderen voor.

Respect voor A

SP.A-fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad Yasmine Kherbache vindt dat het niet de eerste maal is dat het huidige stadsbestuur 'weinig respectvol' reageert op verzuchtingen van onderuit. 'Van een meerderheid die zijn bestuursakkoord de titel 'Respect voor A' meegaf, zou je het goede voorbeeld mogen verwachten', zegt ze.

'Schepen Ait Daoud vindt blijkbaar dat zij geen verantwoordelijkheid heeft in het tekort aan kinderverzorgsters in de stedelijke kinderdagverblijven', zegt Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns dan weer. 'Welke hardwerkende kinderverzorgster in de onderbezette kinderdagverblijven is gediend met een dergelijke sneer van de schepen?'

Eenzelfde geluid is te horen bij PVDA+. 'Het aantal kinderen per verzorgster wordt almaar opgedreven', zegt gemeenteraadslid Mie Branders. 'Waar haalt de schepen het recht en het lef vandaan om te oordelen over de gezondheidstoestand van het personeel?'