Gerenomeerde auteurs veroordelen Turkse internetblokkades
Salman Rushdie. Foto: REUTERS/IMG

Enkele bekende schrijvers, onder wie Günter Grass en Salman Rushdie, hebben een open brief geschreven aan Turkije om de ban op Twitter en YouTube op te heffen. ‘Vrijheid van meningsuiting is essentieel voor de democratie’, klinkt het.

Nadat vorige week Twitter geblokkeerd werd in Turkije, werd gisteren ook YouTube verboden. Daar zijn enkele hooggeplaatsten allerminst tevreden mee, dus schreven ze een open brief. Die werd gepubliceerd door de NGO English Pen , en werd ook nog ondertekend door onder meer essayist Salman Rusdie en de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

‘Vrijheid van meningsuiting is essentieel voor de democratie’, klinkt het sterk veroordelend. ‘Het algemeen verbod op Twitter en YouTube komt er in de nasleep van een strengere internetwet, en is een onaanvaardbare schending van de vrijheid van meningsuiting.’

De auteurs wijzen erop dat er in Turkije een te breed scala van vraagstukken rond vrijheid van expressie zijn, van smaad tot zelfcensuur in de media tot politiegeweld tegen journalisten en vernauwing van internetvrijheden. Turkije staat op de 154ste plaats van de 180 landen die op de World Press Freedom Index staan.

De Europese Commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes was vorige week al weinig lovend over de Twitter-ban in het land. Nu vraagt ze zich af waar het eindigen zal.