Foorkramers sluiten nieuwe acties niet uit
Foto: BELGA

De foorkramers in Antwerpen blijven ontevreden over de verhuizing van de Sinksenfoor naar Spoor Oost in Borgerhout. Nadat ze woensdag verschillende Antwerpse kruispunten blokkeerden en heel wat verkeershinder veroorzaakten, overwegen ze nu nieuwe acties om het stadsbestuur op andere gedachten te brengen.

Al maanden wordt er gezocht naar een nieuwe locatie voor de Antwerpse Sinksenfoor. Die wordt jaarlijks zes weken lang georganiseerd op de Gedempte Zuiderdokken rond de periode van Pinksteren. Maar na een kortgeding van zes buurtbewoners moest het stadsbestuur van Antwerpen op zoek naar een nieuwe locatie. Dat werd Spoort Oost in Borgerhout. Maar noch de foorkramers, noch de bewoners ginds zijn voorstander van die verhuizing. ‘Er is geen oplossing op lange termijn en bovendien blijven we principieel gekant tegen het akkoord tussen stad en klagers, omdat we vrezen dat dat een precedent kan vormen om overal foren weg te jagen’, klonk het eerder bij de foorkramers.

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten sloten de foorkramers woensdag enkele belangrijke Antwerpse kruispunten af. Ondernemersorganisatie Unizo wist hen uiteindelijk te overtuigen om de blokkade te stoppen, op voorwaarde dat Unizo-topman Karel Van Eetvelt een nieuw gesprek met burgemeester Bart De Wever kon afdwingen.

‘Hopen dat de foorkramers kalm blijven’

Uiteindelijk mochten de foorkramers donderdagnamiddag op bezoek bij De Wever, maar het stadsbestuur wijkt niet af van zijn standpunt. Het voorstel van de foorkramers om naar de Konijnenwei te gaan op het Antwerpse Zuid werd meteen afgewezen. ‘De gesprekken werden zonder ons gevoerd’, vertelt Guillaume Borremans, Antwerps voorzitter van de Vereniging van Belgische Foornijveraars. De voorzitter weet niet hoe de foorkramers de volgende dagen zullen reageren en vreest voor nieuwe acties. ‘Ik hoop dat de foorkramers kalm blijven. Ik heb nipt kunnen voorkomen dat ze de Singel opnieuw zouden afsluiten, maar verdere acties zijn niet uitgesloten. En als ze de acties doen die gepland waren, dan zijn we verder van huis’, vertelt hij in Gazet van Antwerpen. De foorkramers komen binnenkort samen over de toekomst van de Sinksenfoor.