Moskou noemt VN-resolutie ‘contraproductief’
Russisch VN-ambassadeur Vitaly Churkin. Foto: AP

Rusland noemt vrijdag de resolutie die de VN donderdag stemde ‘contraproductief’. De resolutie veroordeelt het referendum in de Krim en de aansluiting van het schiereiland bij Rusland. De tekst roept ook de internationale gemeenschap op geen wijzigingen van de Oekraïense grenzen te erkennen en een diplomatieke oplossing voor het conflict te vinden.

’Dit contraproductief initiatief bemoeilijkt alleen maar de regeling van de politieke crisis in Oekraïne’, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken vrijdag in een mededeling.

De resolutie was ingediend door Oekraïne en werd mede gedragen door Westerse landen. Ze kreeg 100 stemmen voor, 11 tegen en er waren 58 onthoudingen. Ze geeft geen expliciete kritiek op Moskou.

‘Het grote aantal onthoudingen getuigt van een gedeeltelijke afwijzing van de partijdige interpretatie van de gebeurtenissen in Oekraïne’, aldus de Russische diplomatie. Volgens die laatste is er politiek en economische chantage uitgeoefend op bepaalde lidstaten zodat ze voor zouden stemmen.