Slecht nieuws voor de fans van het spelprogramma ‘De Mol’. Volgens tv-presentator Michiel Devlieger is de kans klein dat het programma ooit nog terugkomt. ‘Ik geef me enkel als het een project is waarbij ik nieuwsgierig ben hoe het zal aflopen. Bij ‘De Mol’ kan ik het me te goed voorstellen’, vertelde hij vrijdagochtend op radiozender MNM.

In 1998 brandde in Vlaanderen maar één vraag op ieders lippen: wie was toch ‘de mol’? In het gelijknamige spelprogramma zagen we wekelijks hoe tien deelnemers geld konden verdienen met opdrachten. Eén deelnemer saboteerde de opdrachten en was de mol. Wie kon raden wie de mol was, kreeg het geld. Het programma veroorzaakte een heuse De Mol-gekte in Vlaanderen. Zowat iedereen had wel een idee over de identiteit van de saboteur.

Het programma was zo goed dat het werd overgenomen door maar liefst achttien landen. In Nederland loopt het spelprogramma nog steeds, met een speciale reeks vol Bekende Nederlanders. Maar in Vlaanderen lijkt een terugkeer onwaarschijnlijk. ‘We hebben ooit wel overwogen om een reeks te maken met BV’s. Maar de mensen die het programma toen gemaakt hadden, hadden eigenlijk zin om eens iets anders te gaan doen’, vertelde Michiel Devlieger vrijdagochtend op radiozender MNM. De radiozender heeft een themaweek rond ‘the nineties’, en daar past de ‘De Mol’-gekte van toen natuurlijk perfect in. ‘Telkens hebben we anderhalf jaar van ons leven gegeven voor het programma. Ik doe dat graag, maar dan moet het een project zijn waarbij ik nieuwsgierig ben hoe het zal aflopen. Bij ‘De Mol’ kan ik het me te goed voorstellen’, klonk het.

Achttien dagen pure spanning

Devlieger houdt nochtans bijzonder goede herinneringen over aan die periode. ‘De eerste keer was het vooral bijzonder spannend. We konden geen proefprogramma maken en niemand had ooit zo’n programma gemaakt. Wij dachten dat het programma zou werken, maar wat als de mol het na vier dagen voor bekeken hield? Dan lag het spel op zijn gat!’, vertelde Devlieger aan Peter Van de Veire.

Bovendien was het spel een hele beproeving voor de mol, gespeeld door Magda Ral tijdens het eerste seizoen. ‘Voor de meeste deelnemers was het achttien dagen puur avontuur en vakantie. Er ontstonden hechte vriendschappen, maar Magda moest alles saboteren. Dat wrong wel een beetje bij haar’, besloot Devlieger.