Japanse regering verhoogt investeringen
De Japanse minister van Financiën Taro Aso Foto: AFP

De Japanse regering geeft de economie een extra steuntje in de rug door meer vaart te zetten achter investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur die voor dit jaar gepland staan.

Dat heeft minister van Financiën Taro Aso vrijdag aangekondigd. Aanleiding is een onverwachte afname van de consumptie in februari, de eerste in een half jaar tijd. De uitgaven zakten met 2,5 procent terwijl economen op een lichte stijging hadden gerekend. De daling komt bovendien twee maanden voordat een btw-verhoging de consumptie waarschijnlijk nog verder onderuit haalt.

Ook zonder de btw-verhoging wordt het leven in Japan duurder. Het gemiddelde prijspeil steeg in februari met 1,5 procent op jaarbasis, na een stijging met 1,4 procent een maand eerder. De kerninflatie, exclusief de prijzen van vers voedsel, bleef stabiel op 1,3 procent. Wanneer ook energie buiten beschouwing wordt gelaten, bedroeg de inflatie 0,8 procent.

Een hogere inflatie vormt het speerpunt van het economisch beleid van de regering in Tokio. De Japanse economie werd jarenlang afgeremd door deflatie, een situatie waarin producten en diensten steeds goedkoper worden.