Proces-Pistorius week opgeschort
Pistorius bij zijn aankomst aan de rechtbank vandaag Foto: AP

Door ziekte van een juridisch assistente is het moordproces rond Oscar Pistorius verdaagd tot 7 april. Dat heeft rechter Thokozile Masipa beslist. De Zuid-Afrikaanse atleet - door zijn beenprotheses 'Blade Runner' genoemd - zal dan naar alle verwachting ook zelf komen getuigen.

Op 7 april wordt de rechtzaak in Pretoria, waar Pistorius terechtstaat voor beschuldigingen van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, hervat. De rechter stelt de zaak met meer dan een week uit, omdat één van haar juridisch assistenten, die haar gedurende het gehele proces heeft bijgestaan, ziek is uitgevallen.

De openbare aanklagers hebben de voorbije 15 dagen geprobeerd hun zaak tegen de 27-jarige atleet met de beenprotheses hard te maken. Zij gaan ervan uit dat Pistorius zijn vriendin bewust heeft doodgeschoten. De atleet heeft altijd volgehouden dat hij Steenkamp per ongeluk doodschoot door een toiletdeur, omdat hij dacht dat er zich aan de andere kant inbrekers bevonden.

Verschillende buren getuigden ondertussen al dat ze voor de schoten een vrouw hoorden schreeuwen, wat Pistorius’ hypothese zou ontkrachten. Verwacht wordt dat de atleet bij de hervatting van het proces zelf zal getuigen in een laatste poging zijn onschuld te bewijzen. Als Pistorius schuldig wordt bevonden aan de moord, riskeert hij minstens 25 jaar gevangenisstraf.