Dodelijk ebolavirus nu ook in Guineese hoofdstad Conakry
De vier patiënten waarbij ebolasymptomen werden vastgesteld, zijn in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis van Donka. Foto: AFP

Nadat al tientallen mensen stierven aan ebola op het platteland van Guinee, heeft het virus nu ook de hoofdstad Conakry bereikt. Daar zijn al vier mensen geïnfecteerd met ebola.

De Guineese minister van Gezondheid, Remy Lamah, bevestigde dat vier mensen in Conakry het ebolavirus dragen. Volgens Lamah werd het virus naar Conakry overgebracht door een oude man die symptomen vertoonde nadat hij een bezoek had gebracht aan Dinguirayen in Centraal-Guinee. De plaats ligt op meer dan 150 kilometer van de plaats waar de eerste uitbraak van het Ebola-virus werd vastgesteld.

Vier broers van de man kregen last van dezelfde symptomen, nadat ze zijn begrafenis hadden bijgewoond. Het is een plaatselijke gewoonte om de dode aan te raken en zijn geest zo rust te geven. Daardoor zou echter ook het virus makkelijker overgedragen worden.

Quarantaine

‘De vier testen positief op ebola’, aldus Lamah. ‘Zij werden in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis van Donka.’ Ook de andere familieleden van de oude man zitten in quarantaine.

Volgens plaatselijke medische bronnen vertonen ook twee verplegers van het Kipe universiteitsziekenhuis in Conakry, waar de patiënten eerst werden behandeld, symptomen van ebola.

Al 63 slachtoffers

Eerder stierven in Zuid-Guinee al zeker 63 mensen aan het ebolavirus. Ook in buurlanden Sierra Leone en Liberia overleden al zeker zes mensen aan symptomen die ebola doen vermoeden. Alle zes brachten eerder een bezoek aan Guinee.

Door de beperkte middelen is het voor de ziekenhuizen in Guinee moeilijk om efficiënt met de ebolagevallen om te gaan. Verschillende organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen stuurden al medewerkers naar de regio om de plaatselijke gezondheidsdiensten bij te staan.

De humanitaire organisatie maakte volgend informatiefilmpje over de uitbraak: