Nieuwe competitieformule in het basketbal
Foto: BELGA

Het seizoen 2014-2015 in de hoogste nationale basketbalafdeling zal volgens een nieuwe competitieformule met elf in plaats van tien clubs gespeeld worden. Dat meldde de Ethias League donderdag. De nieuwkomer is Limburg United, dat op voorwaarde dat de club van coach Brian Lynch groen licht krijgt van de Licentiecommissie.

Elf clubs is volgens de Ethias League te veel om de huidige formule, waarin alle clubs vier keer tegen elkaar spelen, te behouden. Daar is te weinig kalenderruimte voor. Daarom wordt er voor een andere formule met minder wedstrijden gekozen.

In een eerste fase zullen alle clubs twee keer (uit en thuis) tegen elkaar uitkomen. Dat geeft 22 speeldagen, waarbij tekens één club bye is. In een tweede competitieronde, waarin de punten uit de eerste fase behouden worden, worden de clubs in twee poules opgesplitst. In de eerste poule speelt de top zes heen en terug tegen elkaar om de startpositie in de play-offs te bepalen. De andere vijf clubs komen in poule 2 uit. De eerste twee van die poule plaatsen zich ook nog voor de play-offs met acht.

In de eerste ronde van de play-offs speelt de eerste uit poule 1 tegen de tweede uit poule 2, de tweede uit poule 1 tegen de eerste uit poule 2, de derde uit poule 1 tegen de zesde en de vierde tegen de vijfde. Er wordt naar een best of 3 gespeeld. In de halve finales en finale is dat een best of 5.

Als één van de elf eersteklassers geen licentie zou krijgen, wordt de huidige competitievorm met tien simpelweg behouden.

‘De nieuwe formule moet een frisse wind doen waaien door de competitie. Door de play-offs uit te breiden naar acht clubs, is het sportieve belang van beide poules, en dus daarmee de spankracht, gegarandeerd’, oordeelt Patrick Wijns, voorzitter van de profliga.