Facebook is van plan om via een systeem van drones, satellieten en lasers overal ter wereld toegang tot het internet mogelijk te maken.

De onbemande vliegtuigen moeten op ongeveer 20 kilometer hoogte data tussen satellieten en toestellen op de grond versluizen. De lasers dienen dan weer tot communicatie tussen de kunstmanen zelf. In een onderzoekslabo werken onder andere deskundigen van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA aan de technologie, aldus stichter van het sociale netwerk Mark Zuckerberg.

Facebook en andere technologiebedrijven riepen vorig jaar het globale partnerschap Internet.org in het leven. “Ons doel met Internet.org is om betaalbare toegang tot basisdiensten op het internet voor iedereen ter wereld beschikbaar te maken”, aldus Zuckerberg in een bericht op Facebook. “We hebben tot dusver mooie vooruitgang geboekt. In het voorbije jaar heeft ons werk in de Filipijnen en Paraguay alleen al het aantal mensen die mobiele data gebruiken (...) verdubbeld, en biedt zo 3 miljoen nieuwe mensen toegang tot het internet.”

De Facebook-stichter schrijft nog dat de hele wereld op het internet aansluiten, nieuwe technologieën vergt. Daarvoor zijn leden van Ascenta, een klein Brits bedrijf dat drones maakt die door zonne-energie worden aangedreven, toegevoegd aan het “Connectivity Lab” dat aan het Internet.org-project werkt. Dat “Lab” telt verder ook “leidende deskundigen in luchtvaart- en communicatietechnologie”, zoals mensen van NASA.

Zuckerberg maakte in zijn bericht geen melding van Titan Aerospace, een ontwikkelaar van drones waarop Facebook zijn zinnen zou hebben gezet. Verschillende Amerikaanse media hadden begin maart gemeld dat Facebook het bedrijf zou willen overnemen, voor een geschatte prijs van 60 miljoen dollar.