Wall Street Journal zet vraagtekens bij Stoltenberg als nieuwe Navo-topman
Foto: Photo News

The Wall Street Journal roept de Navo-lidstaten, en de VS in het bijzonder, op nog eens goed na te denken over het toevertrouwen van het Navo-leiderschap aan Jens Stoltenberg.

De Noorse oud-premier “houdt er eigenaardige meningen op na over nucleaire afschrikking en de rol van Amerika in de wereld”, luidt het in een opiniestuk op de WSJ-website.

Vorige week raakte bekend dat Stoltenberg topfavoriet is om de Deen Anders Fogh Rasmussen op te volgen als secretaris-generaal van de Navo. Een functie waarvoor ook de naam van Belgisch defensieminister Pieter De Crem circuleerde. Stoltenberg zou steun genieten van zwaargewichten Washington, Berlijn en Londen.

Voor editorialist Sohrab Ahmari van The Wall Street Journal is Stoltenberg echter een “betwijfelbare” keuze. In zijn ogen belichaamt de oud-premier de Noorse politieke grondstroom die Washingtons hoofdrol op het wereldtoneel in vraag stelt en “gevaarlijke illusies koestert over nucleaire wapens en Westerse afschrikking”.

Zo fietste Stoltenberg als minister in de jaren ‘90 naar Parijs uit protest tegen de Franse kernproeven en stapte het Noorse nationale pensioenfonds onder zijn leiderschap uit drie grote Amerikaanse bedrijven - waaronder Boeing - omdat ze nucleaire wapens hielpen fabriceren, brengt de opiniemaker in herinnering.

Bovendien is Ahmari ook niet gerust in Stoltenbergs houding ten aanzien van Rusland, dat dezer dagen opnieuw op gespannen voet leeft met het Westen. Zo verzekerde Stoltenberg in een toespraak voor de Russische Diplomatieke Academie bijvoorbeeld dat Noorwegen nooit buitenlandse militaire basissen of nucleaire wapens op zijn grondgebied zou dulden, “omdat die als dreiging zouden ervaren kunnen worden door de buurlanden”.

De WSJ-editorialist erkent dat Noorwegen bijdroeg aan de interventies in Afghanistan en Libië, maar roept de bondgenoten niettemin op zich te bezinnen over de opvattingen van Stoltenberg. “Want zijn publieke parcours suggereert dat hij slecht geplaatst is voor de job.”