Cipiers vinden eis Europa 'aanval op stakingsrecht'

Europa pikt het niet langer dat in de Belgische gevangenissen geen minimale dienstverlening gepresteerd wordt tijdens stakingen. Dat schrijft De Morgen vrijdag.

Volgens Europa schendt België de rechten van gedetineerden door geen minimale dienstverlening te garanderen. In een brief aan de federale overheidsdienst Justitie wordt binnen de zes maanden een gedetailleerd plan voor zo’n dienstverlening geëist. Anders brengt België volgens europa het welzijn en de veiligheid van gevangenen in gevaar.

De Morgen schrijft dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wel oren heeft naar de eis. Ze wil dat de minimale dienstverlening opgenomen wordt in het bestuursakkoord van de volgende regering.

De vakbonden daarentegen verzetten zich. 'De minimale dienstverlening is een inbreuk op het stakingsrecht en dat recht primeert', zegt Luc Neyrinck van het ACV. 'Europa moet voor normale werkomstandigheden zorgen', klinkt het vrijdagochtend nog op Radio 1.

België riskeert enkel een openlijke blaam als het niet ingaat op de eis van Europa. Financiële sancties zijn niet verbonden aan de eis.