'Objecten waargenomen' in nieuw zoekgebied vermiste Boeing
Foto: EPA
Vijf vliegtuigen hebben verschillende objecten van allerlei kleuren waargenomen in het nieuwe gebied waar naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt gezocht. Dat maakte de Australische maritieme veiligheidsautoriteit vrijdag bekend. Na een nieuwe analyse van de laatste vluchtgegevens van de vermiste MH370 was het zoekgebied 1100 kilometer naar het noordoosten opgeschoven. Ondertussen zouden Chinese verzekeringsfirma's al vergoedingen uitbetalen aan families van de slachtoffers.

Uit de weinige informatie die een satelliet nog kon oppikken van de Boeing blijkt dat die sneller vloog dan aanvankelijk gedacht. Het toestel zou daardoor wellicht sneller in zee zijn neergestort wegens een hoger brandstofverbruik.

Er wordt nu gezocht naar de Boeing 777-MH370 - die op 8 maart verdween met 239 passagiers aan boord - in een zone van de Indische Oceaan op zo'n 1.850 kilometer van het Australische Perth. Het nieuwe zoekgebied is ongeveer 319.000 vierkante kilometer groot en ligt zo'n 1100 kilometer hoger dan het oorspronkelijke zoekgebied.

Verschillende vliegtuigen konden vrijdag al meteen verschillende objecten waarnemen in het nieuwe zoekgebied. Een vliegtuig van de de Royal New Zealand Air Force meldde 'objecten met een witte of lichte kleur' te hebben waargenomen, net als een visboei. Een vliegtuig van de Australische luchtmacht kon die objecten later terugvinden en zei 'twee blauwe of grijze, rechthoekige objecten' in de oceaan te hebben gezien. Een ander toestel van de Australische luchtmacht zag 'verschillende objecten van verschillende kleuren' in een ander deel van het zoekgebied, 546 kilometer verderop.

'De identiteit van de objecten moet vastgesteld worden', klonk het, alvorens te kunnen vaststellen of ze van het vermiste vliegtuig zouden kunnen zijn. Het beeldmateriaal wordt momenteel bestudeerd, maar op een bevestiging van de objecten door een schip, is het wachten tot zaterdag.

'Verzekering betaalt uit'

Door onweer en hevige wind moesten de vliegtuigoperaties in het zuiden van de Indische Oceaan donderdag opgeschort worden. Inmiddels zijn de operaties weer hervat.

Het Chinese staatspersagentschap Xinhua heeft verklaard dat sommige Chinese verzekeringsfirma's ondertussen begonnen zijn met het uitbetalen van vergoedingen aan familieleden van de passagiers.