Vegetariërs hebben lagere bloeddruk

Vegetariërs hebben doorgaans een lagere bloeddruk dan mensen die vlees eten. Dat was al bekend, maar wordt nu bevestigd door een Japans studie gepubliceerd in het vakblad JAMA Internal Medicine.

De studie bekeek de resultaten van een veertigtal onderzoeken waarbij in totaal meer dan 20.000 mensen waren betrokken. De vegetarische diëten bevatten geen vlees, maar soms wel vis, eieren en/of zuivelproducten. En uiteraard veel groenten, fruit, granen, noten en andere plantaardige producten.

De systolische bloeddruk van vegetariërs lag gemiddeld 7 mmHg lager dan van vleeseters, de diastolische bloeddruk gemiddeld 5 mmHg. Dat komt ongeveer overeen met het effect van andere dieetmaatregelen op de bloeddruk, zoals een zoutarm dieet, of een gewichtsverlies van vijf kilogram.

Het zou het risico op overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten met ongeveer negen procent en door een beroerte met ongeveer veertien procent verminderen.

Waarom een vegetarisch dieet de bloeddruk verlaagt, is niet meteen duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat vegetariërs doorgaans slanker zijn dan vleeseters, dat ze minder zout, meer vezels en minder vet eten, en dat een vegetarisch dieet meer kalium bevat, allemaal factoren die een gunstig effect op de bloeddruk hebben.