Tejay Van Garderen (BMC) heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 25-jarige Amerikaan kwam na 166,4 kilometer tussen Alp en Vallter 2000-Setcases als eerste uit een chaotische slotfase, gehinderd door zware mist. De etappe werd gekleurd door onze landgenoot Thomas De Gendt, die deel uitmaakte van een vroege vlucht en pas op de slotklim werd gegrepen.

Nieuws en LIVE op Sportwereld.be

Etappe gekleurd door De Gendt en co

Vroeg in de etappe gingen Rubén Plaza (Movistar), Maxime Mederel (Europcar), Stef Clement (Belkin) en onze landgenoot Thomas De Gendt (Omega Pharma-Quickstep) op pad. Zij kregen een handvol minuten voorsprong, en samen bedwongen ze een col van tweede categorie en drie cols van eerste categorie. De Gendt, vorig jaar winnaar van de slotrit in Catalonië, zag het peloton in de aanloop naar de slotklim naderen en verhoogde het tempo. Enkel Plaza kon even volgen, maar ook de Spanjaard moest uiteindelijk lossen. De Gendt bleek zich echter verslikt te hebben: hij moest Plaza en diens landgenoot Serpa eerst laten terugkeren en vervolgens laten rijden. Het waren enkel stuiptrekkingen: zowel De Gendt als de twee Spanjaarden werden op zo'n negen kilometer van de streep toch nog opgeraapt door het peloton met alle grote namen.

Chaotische slotklim

Die slotklim verliep uiterst chaotisch, omdat de organisatie door de hevige mist geen helikopters de lucht in kon sturen en er dus amper informatie over het koersverloop beschikbaar was. Het was dan ook wachten op wie als eerste uit de grote mistbanken zou verschijnen, en dat was het duo Van Garderen en Romain Bardet (AG2R). Zij sprintten om de dagzege, en daarin legde de Amerikaan de Fransman erop. Het tweetal werd op korte afstand gevolgd door Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), die de sprint om de derde plaats won van zijn landgenoot Joaquim Rodriguez (Katusha). 'Purito' blijft wel aan de leiding. De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) vervolledigde de top vijf.

Vrijdag staat de vijfde etappe in deze wielerronde op het programma, een rit over 218,2 kilometer tussen Llanars Vall de Camprodon en Valls. De Ronde van Catalonië eindigt zondag in Barcelona.

Bekijk hier de volledige rituitslag!