De jury van het hof van assisen in Luik heeft Raphaël Wargnies donderdag veroordeeld voor de homofobe moord op Jacques Kotnik. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich burgerlijke partij gesteld.

De 36-jarige man uit Malmedy werd beschuldigd van moord met homofoob karakter op de 61-jarige Luikenaar Jacques Kotnik. Op 25 juli 2012 omstreeks 2 uur ‘s nachts diende Wargnies het slachtoffer zes hamerslagen toe in het Parc d’Avroy, een bekende ontmoetingsplaats voor homosekuelen in Luik. De beschuldigde bekende dat hij zich wilde wreken op een lukraak gekozen homoseksueel. Het was de eerste assisenzaak waarin wordt gebruikgemaakt van de wet die homofobie als verzwarende omstandigheid toelaat.

Raphaël Wargnies koos er voor zich niet te verdedigen en legde volledige bekentenissen af. Hij wilde zijn assisenproces niet bijwonen, en wilde terugkeren naar zijn gevangeniscel, maar het hof ging niet in op die vraag en verplichtte hem zijn proces bij te wonen. De man had zijn eigen advocaten gevraagd niet te pleiten over de schuld.

Het is dus zonder echte verrassing dat de assisenjury hem schuldig oordeelde aan een homofobe moord. Raphaël Wargnies werd ook schuldig bevonden aan twee feiten van wapendracht.

‘Het arrest van het hof van assisen geeft ook een boodschap aan de gehele samenleving’, aldus het Interfederaal Gelijkekansencentrum in een reactie op de uitspraak. ‘Jacques Kotnik werd uitgekozen voor wat hij was, waar hij voor stond, namelijk homoseksueel zijn. De samenleving kan niet aanvaarden dat er iemand slachtoffer zou worden van geweld, pesterijen, slagen, doodslag of moord omwille van zijn of haar identiteit: zijn of haar origine, huidskleur, seksuele geaardheid, handicap, geloof.’