Wu-Tang Clan geeft één exemplaar uit van nieuw album
Wu-Tang Clan Foto: IMAGEGLOBE

The Wu - Once upon a Time in Shaolin. Zo heet het dubbelalbum waar Wu-Tang Clan de voorbije jaren in het geheim aan gewerkt heeft. ‘We verkopen een album zoals niemand anders het ooit gedaan heeft’, zegt Robert ‘RZA’ Diggs van de Wu-Tang Clan aan Forbes magazine. Van het album wordt er maar één exemplaar gemaakt.

U zou er tussen de dertig en de vijftig dollar voor moeten betalen. En dat alleen om het album te beluisteren. Volgens Diggs en een van de producers is het de bedoeling dat de dubbelaar rondgaat langs musea en galerijen. Fans kunnen er de 31 songs beluisteren. Opnameapparatuur absoluut verboden.

Once upon a Time in Shaolin zal dus niet zomaar een product zijn, maar kunst. Het werk moet binnenkort terecht komen in een gegraveerde zilveren kist, ergens in het Atlasgebergte in Marokko. Later, nadat de cd ‘on tour’ is geweest, zal hij, liefst voor enkele miljoenen, verkocht worden. ‘Het idee dat muziek kunst is, daar strijden wij al jaren voor’, zegt Diggs aan Forbes. ‘Maar het krijgt niet dezelfde behandeling.’ Wu-Tang Clan is een hiphopband uit New York die in 1993 een eerste album ‘Enter the Wu-Tang’ uitbracht.