Generaal Sobhi volgt al-Sisi op aan het hoofd van Egyptisch leger
Abdel Fattah al-Sisi (l.) en Sidki Sobhi (r.). Foto: EPA

De Egyptische militaire leider Abdel Fattah al-Sisi wordt opgevolgd door stafchef Sidki Sobhi aan het hoofd van het leger. Hij neemt in de overgangsregering ook de vrijgekomen posten van vicepremier en minister van Defensie over. Dat deelde een militair woordvoerder donderdag in Caïro mee.

Al-Sisi had zijn functies in het leger neergelegd om aan de voorwaarden te voldoen voor een kandidatuur bij de volgende presidentsverkiezing. Een datum staat nog niet vast, maar de verkiezing zal nog voor de zomer plaatsvinden. Al-Sisi geldt als torenhoog favoriet.

De verkiezing van een president is noodzakelijk omdat het door al-Sisi geleide leger in juli 2013 de verkozen president Mohammed Morsi had afgezet. Aan de coup waren massale protesten tegen de omstreden regeringswijze van de islamist Morsi voorafgegaan. Al-Sisi geldt sindsdien als de eigenlijke sterke man van de Egyptische politiek.

Stafchef

Generaal Sobhi werd door Morsi in augustus 2012 tot stafchef benoemd. Net als al-Sisi behoort hij tot de generale stafofficieren, die opgeleid zijn aan Amerikaanse militaire scholen. De verstandhouding van het Egyptisch leger met de VS is echter sinds de val van Morsi duidelijk afgekoeld.

Nieuwe stafchef wordt generaal Mahmud Hegasi, de huidige chef van de militaire geheime dienst. Hij geldt als een vertrouweling van al-Sisi, die in geval van zijn verkiezing tot president het leger niet operationeel kan leiden. Voor zijn benoeming tot militaire chef stond al-Sisi aan het hoofd van de militaire geheime dienst. Hegasi was zijn plaatsvervanger.

Na de publiekelijke bevestiging van zijn presidentiële ambities willen voor- en tegenstanders van al-Sisi vrijdag de straat opgaan. De Moslimbroederschap, uit wiens rijen Morsi afkomstig is, riep op tot massaal protest. Aan de handen van al-Sisi ‘kleeft bloed’, luidde het in hun appèl.

De jeugdbeweging Tamarud (Rebellie), die al-Sisi steunt, roept haar aanhangers op tot een demonstratie van loyaliteit op het Tahrir-plein in Caïro. Ze willen ‘de burger Abdel Fattah al-Sisi ervoor danken, dat hij tegemoet is gekomen aan de wens van het volk’.