Nederlandse minister ‘Ex-topman NMBS probeert straatje schoon te vegen’
Jeroen Dijsselbloem. Foto: EPA

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is kritisch over het boek van de vroegere topman van het Belgische spoorbedrijf NMBS, Marc Descheemaecker. Volgens Dijsselbloem probeert die zijn ‘straatje schoon te vegen’.

‘Borstklopperij’

In een Kamerdebat vroegen Kamerleden wat Dijsselbloem vond van het boek, waarin Descheemaecker onder meer schrijft dat de NS naïef was over de Fyra-treinen van het Italiaanse AnsaldoBreda. Hijzelf had al veel eerder met de trein willen stoppen. VVD-Kamerlid Betty de Boer sprak van ‘borstklopperij’ van de Belg en noemde zijn gedrag ‘beneden alle peil’.

Dijsselbloem zei dat hij het boek van Descheemaecker niet gaat lezen, maar zich verheugt op het verhoor van de Belg, mocht hij komen, bij de parlementaire enquêtecommissie. ‘Twee woorden bekruipen mij: straatje en schoonvegen.’

‘Belgen hebben gewonnen’

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf was het niet eens met Dijsselbloem. Volgens hem hebben de Belgen de NS op de knieën gekregen. ‘De Belgen hadden de regie en hebben gewonnen.’

Dijsselbloem gaf toe dat er weinig positiefs is aan de deal die NS met AnsaldoBreda sloot over het terugnemen van de Fyra-treinen. Hoe dan ook lijden de Spoorwegen en de staat als aandeelhouder verlies. Het enige voordeel is dat een mogelijk kostbare, langdurige en onzekere rechtsgang met de deal wordt voorkomen, aldus de minister.