Vlees gemarineerd in bier is gezonder
Foto: ss

Een groep Europese wetenschappers heeft ontdekt dat vlees dat gemarineerd wordt in bier na het grillen op een barbecue minder giftige stoffen bevat en dus gezonder is. Dat staat te lezen in het vakblad ‘Journal of Agricultural and Food Science’. En laat het komend weekend nu net prachtig barbecueweer worden...

Het vlees op voorhand marineren voorkomt dat er polyaromatische koolwaterstoffen, kortweg PAK’s, gevormd worden. Die PAK’s zijn in sommige gevallen kankerverwekkend. Hoe minder er dus in het vlees zitten, hoe gezonder het is.

De wetenschappers, voornamelijk Spanjaarden en Portugezen, namen voor hun onderzoek enkele stukjes varkensvlees en marineerden ze in pils, alcoholvrije pils en donker bier. Nadat het vlees op de barbecue afgebakken was, onderzochten ze het aantal PAK’s in het vlees en vergeleken ze die resultaten met de aantallen van vlees dat niet op voorhand gemarineerd was.

De resultaten waren opmerkelijk: het vlees dat gemarineerd was in pils, vertoonde 13 procent minder PAK’s, met de alcoholvrije pils liep dat op tot 25 procent. Maar de beste score was voor het donkere bier: het vlees dat daarin gemarineerd was, bezat maar liefst 53 procent minder van de mogelijk schadelijke polyaromatische koolwaterstoffen.