Steeds meer werknemers kampen met psychische problemen
Foto: Shutterstock

Van een dipje tot een zware depressie of een burn-out: vandaag worden steeds meer werknemers met psychische problemen geconfronteerd. De crisis en een verstoord evenwicht tussen carrière en privé zijn de grootste boosdoeners.

Luc Henau, directeur van de Gespecialiseerde Trajectbepaling en -begeleiding voor personen met een arbeidshandicap (GTB), zegt in een persbericht dat hij de laatste jaren heel wat mensen met psychische klachten over de vloer krijgt. Dat persbericht werd verstuurd naar aanleiding van DUODag op 27 maart, dat is een soort opendeurdag waarop sommige bedrijven werkzoekenden met een handicap of chronische ziekte uitnodigen.

Verstoord evenwicht

In dat bericht baseert Henau zich op cijfers uit een rapport van twee jaar geleden. Daarin stelt men vast dat 42 procent meer werknemers dan in 2010 niet meer kunnen werken omdat er iets scheelt op psychisch vlak. Volgens Henau liggen de crisis en een verstoorde werk- en privébalans de aan de basis van deze stijging. ‘De crisis in de eerste plaats. Werknemers hebben schrik om hun werk te verliezen en maken zich zorgen over de toekomst van hun job. Daarnaast is er vaak ook de moeilijke balans tussen het gezinsleven en de werksituatie. Dat brengt voor heel wat mensen stress mee en bij sommigen daarvan leidt dat tot depressie of andere aandoeningen’, zegt hij.

Hoopgevend

Maar er is ook goed nieuws. Ruim 43 procent van de mensen die Henau in 2012 begeleidde, zijn nu weer aan het werk. Meer nog: ruim 80 procent is na een periode van negen maanden nog steeds actief in hetzelfde bedrijf. ‘Dat zijn hoopgevende cijfers. Vroeger werden mensen met een depressie vaak met rust gelaten. We moedigen deze mensen aan om opnieuw werk te zoeken’, zegt Henau. Hij voegt er ook aan toe dat werkgevers nu meer openstaan voor de problematiek. ‘Psychische problemen zijn geen schande meer. Het is niet omdat je ooit een moeilijke periode doormaakte, dat je daarna niet meer inzetbaar bent.’