Turkije blokkeert YouTube
Op 30 maart vinden er verkiezingen plaats in Turkije. Foto: REUTERS

Een dag nadat een rechtbank in Ankara de ban op Twitter ophief, heeft Turkije de toegang tot YouTube geblokkeerd. Twitter was sinds vorige week donderdag geblokkeerd. Op 30 maart vinden er verkiezingen plaats in Turkije.

De Turkse telecommunicatieautoriteit (TIB) heeft ‘administratieve maatregelen’ genomen tegen YouTube. Dat zou gebeurd zijn uren nadat een audiobestand gelekt was op de website. 

 

Een anonieme YouTube-account heeft donderdag een audiobestand gepost. Het zou om een gesprek gaan tussen het hoofd van de Turkse inlichtingendienst, de minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van het leger. Ze bespreken een mogelijke militaire inval in Syrië. Premier Recep Tayyip Erdogan noemt het lek 'kwaadaardig'. 'Wie dien je door zo'n belangrijke meeting af te luisteren.'

Woensdag had een administratieve rechtbank in Ankara nog bevolen om de regeringsbeslissing, die de toegang tot Twitter in het land had afgesloten, op te heffen. Erdogan beschuldigt Twitter ervan dat ze de aantijgingen van corruptie tegen zijn regime propageert. De timing van deze blokkeringen is niet toevallig: zondag zijn het gemeenteraadsverkiezingen, een belangrijke test voor Erdogan, wiens partij door een corruptieschandaal sterk onder druk staat.