Nummerplaat voor bromfietsen en lichte vierwielers wordt verplicht
Foto: Pol De Wilde - Corelio

Vanaf 31 maart wordt de inschrijving van bromfietsen, brommobielen en golfkarretjes verplicht. Dergelijke voertuigen, nieuw en tweedehands, die vanaf die datum aangekocht worden, zullen een nummerplaat moeten hebben als ze op de openbare weg komen.

Het kenteken voor een bromfiets zal 30 euro kosten. In een latere fase zullen ook de naar schatting 200.000 bestaande bromfietsen een nummerplaat moeten aanvragen, zodat “op middellange termijn alle bromfietsen en lichte tweewielers van een kentekenplaat voorzien zullen zijn”. Dat meldt de FOD Mobiliteit en Vervoer donderdag.

Een uitzondering wordt gemaakt voor elektrische rolstoelen. Zij hebben geen nummerplaat nodig. Dat is evenmin het geval voor segways, elektrische autopeds, pocket bikes en elektrische fietsen, behalve als de motor zo sterk is dat ze kunnen rijden zonder dat er moet worden bijgetrapt.

De nummerplaat moet het voor de politiediensten makkelijker maken om te verbaliseren bij een verkeersovertreding. België was het laatste Europese land waar een nummerplaat nog niet voor alle bromfietsen verplicht was.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet laat weten dat “het essentieel is dat ieder voertuig dat zich op de openbare weg begeeft, geïdentificeerd kan worden”. “Dit is een nieuwe, belangrijke stap in ons streven naar meer verkeersveiligheid.”

Om de lancering op informaticagebied te kunnen voorbereiden, zal de applicatie voor de online-inschrijvingen van voertuigen volgend weekend stilgelegd worden, om in de loop van maandag 31 maart opnieuw op te starten.