Parlementslid noemt Elio Di Rupo ‘pedofiel’
De Kamerleden verlieten de zaal na de opmerking van Laurent Louis op het spreekgestoelte. Foto: belga

Tijdens de Kamerzitting van donderdag heeft het onafhankelijke parlementslid Laurent Louis premier Elio Di Rupo een pedofiel genoemd. De zitting werd geschorst omdat alle Kamerleden de zaal verlieten.

Premier Di Rupo (PS) en het onafhankelijke parlementslid Laurent Louis waren al een tijdje aan het bekvechten in de Kamer. Louis haalde uit naar het kostenplaatje van de komst van de Amerikaanse president Barack Obama naar ons land. ‘De miljoenen die dat gekost heeft, had miljoenen koelkasten kunnen vullen’, aldus Louis. ‘We verlammen de hoofdstad, zonder respect te hebben voor de burgers.’

Na nog een tijdje heen en weer gescheld beloofde Di Rupo dat de regering het kostenplaatje van Obama’s bezoek bekend gemaakt zal worden. ‘Hou op met uw circus. U stelt vragen, de regering geeft cijfers. Maar uw uitlatingen zijn onaanvaardbaar.’ Louis riep als reactie: ‘Bedankt, meneer de pedofiel.’

'Hij hoort thuis in de psychiatrie'

Dat leidde tot ontsteltenis bij de andere Kamerleden, die de zaal verlieten. Kamervoorzitter André Flahaut schorste de zitting.

Laurent Louis bleef nadien nog een tijdje op het spreekgestoelte staan, het ontaardt in een hevige ruzie met PS-politica Laurette Onkelinx. Flahaut probeert hem nog tot bedaren te brengen, maar dat lukt niet. 'Zielig', roept Louis.

Na de onderbreking stelde de Kamervoorzitter dat Louis zijn boekje te buiten was gegaan als parlementslid en dat hij geen spreekrecht meer had tijdens de rest van de zitting, waarna het Kamerlid de zaal verliet.

Bij het begin van zijn antwoord op de daaropvolgende vraag, begon de premier met een dankwoord voor "alle collega's voor het initiatief van de assemblee opdat die haar waardigheid zou kunnen bewaren".

In de plenaire Senaat stond donderdagnamiddag eveneens een vraag van Benoît Hellings (Ecolo) over hetzelfde onderwerp geprogrammeerd. Hellings trok die evenwel in omdat hij niet wilde worden geassocieerd met Laurent Louis.

'Louis hoort thuis in de psychiatrie'

Open VLD-Kamerlid Bart Somers wilde voor de camera’s van Villa Politica niet herhalen wat Louis precies had gezegd. Volgens Somers hoort Louis ‘niet thuis in het parlement maar in de psychiatrie’.

N-VA'er Siegfried Bracke reageerde ook: 'Louis hanteert middelen die absoluut niet geoorloofd zijn.'