Obama maakte in Bozar foutje over Kosovo
Foto: BELGA

De Amerikaanse president Barack Obama weerlegde gisteren in Bozar een na een de argumenten die president Vladimir Poetin had aangehaald voor zijn invasie van de Krim. Maar één van die argumenten klopte niet helemaal. Dat ontdekte de website Breitbart.

De Russische president Vladimir Poetin zag de voorbije dagen gelijkenissen tussen zijn invasie in de Krim en de Westerse inmenging in Kosovo. Een foute vergelijking, aldus Obama. ‘De Navo heeft pas ingegrepen nadat de bevolking van Kosovo jarenlang systematisch aangevallen en vermoord werd. En Kosovo heeft zich van Servië afgescheiden nadat er een referendum was georganiseerd, dat niet buiten de bepalingen van het internationale recht viel, maar in samenspraak met de Verenigde Naties en de buurlanden van Kosovo,’ aldus Obama in zijn toespraak .

Dat argument van Obama klopt echter niet helemaal. Kosovo hield in 1991 wel een ondergronds referendum over onafhankelijkheid, maar de uitslag van dat referendum werd nooit internationaal erkend. Kosovo had jarenlang een en eigen (ondergronds) parlement en raakte betrokken in de nationalistische oorlogen in ex-Joegoslavië. Op dat moment kwam de NAVO inderdaad tussen.

Op 17 februari 2008 riep Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Maar aan die onafhankelijkheid ging dus geen referendum vooraf. Nadien erkende een deel van de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, België en Nederland Kosovo. Ongeveer de helft van de internationale gemeenschap, waaronder buurland Servië, erkent Kosovo echter (nog) niet. Het land is ook nog geen lid van de Verenigde Naties.

Lees meer bij Breitbart