De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko doet opnieuw een gooi naar het presidentschap van Oekraïne.

De 54-jarige politica kondigde haar kandidatuur aan op een persconferentie in Kiev. Ze zei dat ze als een ‘kandidaat voor Oekraïense eenheid’ staat en dat ze het heeft verdiend om als kandidaat beschouwd te worden die tegen corruptie is.

Timosjenko, een boegbeeld van de Oranjerevolutie in 2004, was al twee keer premier van Oekraïne. Haar regering werd vooral gekenmerkt door ruzies. In 2010 was ze kandidaat-president. Toen werd ze nipt verslagen door Janoekovitsj die onlangs van de macht is verdreven.

Na wat algemeen beschouwd werd als een politiek proces, werd ze in 2011 tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Als premier zou ze haar macht misbruikt hebben bij de ondertekening van een gascontract met Rusland.

In de peilingen voor de verkiezingen van 25 mei staat Timosjenko op de derde plaats staat, ruim achter chocoladekoning Pjotr Porosjenko en de Russisch-Duitse ex-bokskampioen Vitali Klitsjko. Ze behoort tot de Vaderlandpartij, waarvan ook de interim-premier Arsenij Jatsenjoek en interim-president Oleksandr Toertsjinov lid zijn.

Eerder deze week liet Timosjenko van zich spreken na enkele gelekte uitspraken. Maandag reageerde ze dat de opname het werk van de Russische geheime dienst en vals is. Daarin lijkt ze te zeggen dat Rusland ‘verschroeide aarde’ moet worden en dat etnische Russen in Oekraïne gedood moeten worden.