Golden Gate Bridge krijgt zelfmoordnet
De Golden Gate Bridge in San Fransisco Foto: lbo

In 2013 sprongen een recordaantal mensen van de beroemde Golden Gate Bridge in San Fransisco. Om zelfmoordenaars tegen te houden, zijn de autoriteiten van de grootstad nu van plan om een net onder de brug te hangen.

Naast de 46 mensen die vorig jaar de dood vonden door van de brug te springen, waren er ook nog eens 118 mensen die het probeerden, maar op het laatste moment nog door mensen op de brug werden tegen gehouden. Hiermee is er bijna om de dag een zelfmoord of zelfmoordpoging op de Golden Gate Bridge. Dat cijfer zorgt ervoor dat de beroemde brug de ‘populairste’ plaats is in de Verenigde Staten om zelfmoord te plegen. Sinds de brug in 1937 gebouwd werd, werden er al zo’n 1.600 zelfmoorden geteld op de Golden Gate Bridge, die zo’n 75 meter boven het water hangt. Wereldwijd is het eveneens een van de ‘populairste’ zelfmoordplekken, hoewel zo’n sprong in het diepe allesbehalve pijnloos is: mensen die springen sterven niet onmiddellijk, maar gaan meestal dood door interne bloedingen of verdrinking.

Andere bekende plaatsen waar mensen vaak zelfmoord proberen te plegen, zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Empire State Building in New York, zijn intussen uitgerust met netten die springers opvangen.

‘Netten verpesten het zicht’

In San Fransisco is er altijd veel tegenstand geweest tegen zulke netten. Tegenstanders vinden dat netten het zicht van de brug zouden verpesten en dat netten niet voor minder zelfmoorden zouden zorgen: wie zelfmoord wil plegen, zal het dan toch gewoon elders proberen.

Omdat het aantal zelfmoorden op de brug steeds toeneemt en omdat de leeftijd van de springers steeds jonger blijkt te zijn, wordt een net nu toch overwogen.

Nauwelijks zichtbaar

De autoriteiten hebben nu een plan opgesteld om een net van roestvrij staal zo’n 6 meter onder de brug te hangen. Het net zou op zo’n manier worden gehangen, dat het vanop verschillende plaatsen nauwelijks zichtbaar zou zijn, en het zicht op of van de brug dus niet zou verpesten.

- Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij Tele-Onthaal en de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be -