In het Egmontpaleis in Brussel heeft Spoedarts Luc Beaucourt donderdag het ereteken van Officier in de Leopoldsorde gekregen uit handen van vicepremier Alexander De Croo en minister van Justitie Annemie Turtelboom. ‘Beaucourt krijgt deze onderscheiding voor zijn verdiensten voor de samenleving en het land’, aldus De Croo. De Leopoldsorde is de belangrijkste en hoogste Belgische onderscheiding.

De 65-jarige Luc Beaucourt was als spoedarts verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), maar hij maakte vooral naam met het opzetten van medische hulpverlening in rampgebieden sinds 1994. In 2001 werd hij crisismanager van het B-Fast team.

Daarnaast was Beaucourt een van de drijvende krachten achter de WODCA-controles, die dienden om het aantal weekendongevallen terug te dringen door gecoördineerde alcoholcontroles. Hij gaf bovendien meer dan 8.000 lezingen aan Belgische scholieren om hen te wijzen op de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol.

De onderscheiding gaf Beaucourt een dubbel gevoel. ‘Enerzijds schenkt deze bekroning veel voldoening. Maar meestal volgt zo’n bekroning op het einde van een carrière, hoewel ik graag zou verder doen. Ik ben dan ook op zoek naar iets nieuw’, zei hij.

Voor vicepremier Alexander De Croo is Beaucourt het symbool van een 65-plusser die nog een bijdrage kan leveren aan de samenleving. ‘Luc Beaucourt is een van mijn meeste actieve klanten’, zei de minister van Pensioenen De Croo. ‘Ik beschouw deze bekroning dan ook als een oproep om gedreven en ervaren mensen zoals Beaucourt te laten verder werken, in plaats van hen verplicht op pensioen te sturen.’

De Croo richtte zich ten slotte tot Beaucourt. ‘Laat dit geen apotheose zijn maar een oproep om uw engagement verder te zetten.’