Veroordeelde cannabisboer biedt zich spontaan aan bij politie
Geert De Brabander. Foto: tlg

Geert De Brabander, de cannabisboer uit Diksmuide die dinsdag bij verstek tot zes jaar cel werd veroordeeld, heeft zich woensdagavond spontaan aangeboden bij de politie van de zone Polder.

De Brabander en zijn kompaan Philip D. benaderden verschillende landbouwers in geldnood. Die verhuurden dan hun loodsen om er op grote schaal cannabis te kweken. In totaal zou de bende zo dertien oogsten hebben kunnen doen. De cannabisboer moet daarom drugswinsten van bijna 1,3 miljoen euro terugbetalen. De rechter veroordeelde de cannabisboer tot een effectieve gevangenisstraf van 6 jaar. Daarbovenop kreeg hij nog twee maanden cel voor verboden wapenbezit.

Omdat de rechter de onmiddellijke aanhouding had bevolen, werd De Brabander woensdagavond om 19.15 uur meteen opgesloten in de gevangenis van Brugge. Hij kan echter nog verzet aantekenen tegen zijn veroordeling. In dat geval wordt de zaak van de cannabisboer binnenkort opnieuw behandeld door de strafrechter in Veurne.

Voor zijn eerste proces liet Geert De Brabander verstek gaan toen de rechter de zaak niet wilde uitstellen. De cannabisboer beweert immers dat hij in andere dossiers via zijn toenmalige advocate gunstige vonnissen kon afkopen. Dat onderzoek naar mogelijke corruptie door onderzoeksrechter Vanmaele loopt nog steeds. De Brabander en zijn advocaat Bart Vosters wilden daarom het proces uitstellen tot er meer duidelijkheid zou zijn over het onderzoek naar Vanmaele.