Armbandjes tijdens bekerfinale blijken gevaarlijk

In het Koning Boudewijn Stadion vonden de voetbalfans die zaterdag naar de finale van de Cofidis Cup gingen een reflecterend armbandje op hun zitje. Het mooie aandenken kan echter ook gevaarlijk zijn. Dat bevestigde woordvoerder Stefan Van Loock van de Koninklijke Belgische Voetbalbond woensdagavond.

Van vele reflecterende bandjes blijken de uiteinden na een tijdje los te komen. Bij sommige supporters was dat zaterdagavond al het geval. Wie een bandje ontleedt, ziet dat er in het reflecterend omhulsel een metalen latje zit. De latjes zien er onschuldig uit, maar eigenlijk zijn ze een potentieel wapen voor iedere fan met slechte bedoelingen en een mogelijk gevaar voor iedere supporter.

Een voetbalfan leverde het bewijs door met een metalen latje probleemloos een biefstuk van 4 centimeter doormidden te snijden.

Schort er wat met de veiligheid in de voetbalstadions? Fans worden bij het binnenkomen grondig gecontroleerd door de stewards. Een flacon deodorant of een nagelknippertje wordt meteen in beslag genomen terwijl andere gevaarlijke gadgets gewoon in de tribune liggen te wachten op de fans.

‘Normaal gezien worden alle gadgets gecontroleerd en dus ook deze bandjes’, vertelt woordvoerder Stefan Van Loock van de Belgische Voetbalbond. ‘Mogelijk gebeurde dat zaterdag iets minder nauwkeurig omdat ze ook vorig jaar al door Cofidis werden verdeeld’.

Bij de Belgische Voetbalbond deden ze ook de test. ‘De metalen latjes zijn inderdaad scherp. Volgend jaar zullen we de bandjes aan een strengere controle onderwerpen vooraleer ze worden uitgedeeld aan de fans’, besluit Van Loock.