Het ‘oneindig lange onderzoek’ naar Scientology is ‘niet minder dan een moderne inquisitie en een belediging aan het adres van de vrijheid van godsdienst en het recht van verdediging’. Dat meldt de Scientologykerk in een reactie op het bericht dat twee vzw’s en tien leden van de Scientology-beweging zich voor de Brusselse correctionele strafrechter moeten verantwoorden.

Het federaal parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie en beschuldigt de verdachten onder meer van oplichting, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en afpersing.

‘De beslissing die donderdag genomen werd, stelt belangrijke grondwettelijke principes in vraag’’, luidt het bij de beweging, die zegt vastbesloten te zijn ‘te vechten tegen elke bevooroordeelde strafrechtelijke procedure die haar fundamentele rechten zou schenden’.

‘De feiten waren zo onbestaande dat men zeventien jaar nodig heeft gehad om een dossier samen te stellen dat overloopt van geruchten en nu resulteert in een intentieproces over wat de Scientologyreligie werkelijk is’, klinkt het bij de beweging.

‘Behandeld worden als andere religies’

De Scientologykerk en haar parochianen zeggen gelijkaardige beschuldigingen overleefd te hebben en te boven gekomen te zijn in Spanje, Italië, Nederland, Groot -Brittanië en elders. ‘Telkens hebben de rechtbanken niet alleen de goede trouw van de beschuldigden vastgesteld, maar hebben ze tevens het religieuze karakter van de praktijken en overtuigingen van Scientology erkend, evenals hun recht om niet anders behandeld te worden dan andere religies.’

De Scientologykerk is opgericht in 1954 en vandaag naar eigen zeggen aanwezig in 184 landen met meer dan 11.000 kerken, missies en aangesloten groeperingen.