Amerikanen blijven zich verwonderen over ‘Belgisch racisme’
De makers van Braakland overhandigden hun speculaas aan Mark Storella, zaakgelastigde van de VS. Foto: Radio1

Een op het eerste gezicht onschuldige speculaas en een satirisch bedoelde foto. Meer is er niet nodig om dagenlang beroering te veroorzaken in de Amerikaanse media.

Het geschenk dat Braakland , het programma van Radio 1, bedacht om aan president Barack Obama te bezorgen - een levensgrote speculaas - kan niet bij iedereen op veel bijval rekenen; lelijk, slecht gemaakt en bovendien racistisch.

Dat was in ieder geval de mening van onder meer het New York Magazine dat er een artikel aan wijdde onder de titel ‘Belgium Atones for Racist Obama Caricatures With Racist Giant Cookie’ (België compenseert racistische karikatuur van Obama met een racistische reuzenkoek).

Die ‘racistische karikatuur’ is een verwijzing naar de satirische bedoelde foto’s waarop Obama en zijn vrouw als apen voorgesteld werden die in de krant De Morgen verschenen maar een eigen leven gingen leiden op het internet. Actrice Mia Farrow ging zelfs zo ver om de Belgen op te roepen de krant gewoon het zwijgen op te leggen.

Dat stuk van het NY Magazine bleef op zijn niet onopgemerkt en een artikel op de site van Het Nieuwsblad - ‘Amerikanen kwaad om ‘racistische’ Obama van speculaas ’ - werd dan weer opgepikt door The Wire . De speculaas liet een minder negatieve indruk na, al is niet iedereen er van overtuigd dat het een goed idee is om de president in basketbaltenue af te beelden met een bruine koek.