Een nieuwe Commissie voor Onderhoudsbijdragen moet het bepalen van de alimentatiebedragen objectiever en homogener maken. Doordat enkel rechters oordelen, kunnen de bedragen immers sterk verschillen doorheen het land. De instanties vertegenwoordigd in de commissie moeten binnen de twee maanden hun kandidaten voordragen, zo bleek donderdag bij het ingaan van het KB.

‘Concreet zal de commissie aan de rechters over het hele land aanbevelingen doen over de manier waarop ze de onderhoudsbijdragen best kunnen bepalen’, verduidelijkt staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard (PS). Dat zal volgens hem helpen de alimentaties ‘rechtvaardiger, objectiever en homogener’ te maken.

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) vermoedt dat de objectivering een en ander ook makkelijker te aanvaarden zal maken voor de betrokken ouders. ‘Hierdoor worden conflicten binnen families die al in een moeilijke situatie zitten beperkt en wordt de bestaande spreidstand tussen verschillende rechterlijke uitspraken over gelijkaardige geschillen verkleind’, klinkt het.

De commissie zal bestaan uit twaalf stemgerechtigde leden, onder wie twee advocaten, twee rechters, twee bemiddelaars, een notaris en vertegenwoordigers van verenigingen actief in de sector van alimentatievorderingen, de Ligue des Familles, de Gezinsbond en Davo. Vertegenwoordigers van de bevoegde regeringen krijgen een raadgevende stem. De commissie zal minstens driemaal per jaar samenkomen.