Openbaar aanklager tegen ouders D.: ‘Ik zeg u sorry namens justitie’
Foto: BELGA

Opmerkelijk moment donderdag in het Tongerse hof van assisen, waar Davy Simons terechtstaat voor de moordpoging op zijn ex D. S. Openbaar aanklager Patrick Boyen bood de ouders en familie van D. er zijn excuses aan voor de vrijlating van Simons op 26 september 2012. Amper twee maanden na de moordaanslag kwam de man vrij vanwege een procedurefout.

De raadkamer ging destijds in de fout door de aanhouding van Simons met drie maanden te verlengen in plaats van met een maand. Geen van de drie aanwezig magistraten: de voorzitster van de raadkamer, een parketmagistraat en de onderzoeksrechter merkten dat op. Alleen Jan Swennen, de advocaat van Simons, zag wat er gebeurde en wat de onvermijdelijke gevolgen zouden zijn.

Het ondenkbare gebeurde en Simons kwam vrij op basis van de procedurefout. Een beslissing die op ongeloof werd onthaald bij de familie S. Parketwoordvoerder Robrecht De Keersmaecker moest met het schaamrood op de wangen toegeven dat er zowel door de raadkamer als door het parket zware vergissingen werden begaan. ‘Dit is een zwarte dag voor justitie.‘, klonk het.

Omdat de advocaat van D. S. daarop een nieuwe klacht indiende voor ontvoering, slagen, bedreigingen en verkrachting werd Simons niet veel later wel opnieuw opgepakt.

Aanklager Boyen had het in de Tongerse assisenzaal over een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ van veel mensen. ‘Ik begrijp dat het verschrikkelijk is voor u als ouders van D., die slachtoffer was van de moordpoging. Ik zeg u nu ‘sorry’ namens justitie’, aldus Boyen.

Onwettige inzage van dossier

Meester Jan Swennen had bij het begin van het assisenproces al bepaalde onregelmatigheden aangekaart, zoals de vermeende onwettige inzage van het dossier over de moordpoging op 23 juli 2012. Onderzoeksrechter Ilse Lommelen werd hierover als getuige gehoord, maar zij zei dat ze zich altijd aan de regels houdt, want de vraag tot inzage moet gebeuren via de wet Franchimont.

Meester Geerdens, zou zich op 6 augustus 2012 bij zijn burgerlijke partijstelling namens D. S. en haar ouders beklaagd hebben over het feit dat er al bepaalde zaken van het dossier in de pers waren verschenen, terwijl de ouders het dossier nog niet hadden kunnen inkijken.

In de Tongerse assisenzaal kwam het donderdag tot een steekspel om te achterhalen wie nu al of niet de grens van het wettelijk toelaatbare zou overschreden hebben. Assisenvoorzitter Michel Jordens herhaalde meermaals dat dit proces nog altijd over de tenlastelegging poging tot moord handelde en dat het niet de bedoeling was om het persoonlijk gelijk van de ene of de andere aan te tonen.

Uiteindelijk maakte voorzitter Jordens een einde aan de discussie, waarna aanklager Boyen zijn verontschuldigingen overmaakte aan de ouders van D., die in de assisenzaal het proces volgen. Boyen hoopte ook dat intussen de nodige maatregelen getroffen waren om dergelijke zaken te voorkomen.