65-plussers zullen vanaf september chippen op tram en bus
Foto: kdl

Vanaf september zullen 65-plussers, die gratis rijden met De Lijn, zich moeten registreren bij het opstappen. Een half miljoen 65-plussers hebben al een uitnodiging gekregen om hun lopend abonnement in te wisselen voor een Mobib-kaart met chip. Zowat de helft ging daar al op in, zei Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits donderdagochtend in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement in antwoord op een vraag van Jan Roegiers (sp.a).

Het gaat om een belangrijke stap in de uitvoering van het langverwachte nieuwe registratie- en ticketingsysteem (ReTiBo-systeem). Momenteel is het immers onduidelijk hoeveel ouderen gebruik maken van hun gratis abonnement. Als ze ‘chippen’ bij het opstappen, krijgt De Lijn een duidelijker beeld.

Daarvoor moeten natuurlijk ook de trams en bussen worden uitgerust met nieuwe validatietoestellen en een boordcomputer voor de bestuurder. “Daar ligt De Lijn voor op schema”, zei Crevits donderdag. “Al 77 procent van de voertuigen is inmiddels uitgerust. Eind dit jaar moeten alle trams en bussen beschikking hebben over het nieuwe systeem.”

Met de nieuwe boordcomputer zullen de bestuurders op termijn ook de verkeerslichten kunnen beïnvloeden waar dat nuttig blijkt. De eerste resultaten van een proefproject op de lijn Brussel-Leuven zijn alvast positief.

In het najaar van 2014 zal de Mobib-kaart in Brussel al kunnen worden gebruikt op de voertuigen van zowel De Lijn, MIVB als TEC. De uitrol van de Mobib-kaart voor alle reizigers in Vlaanderen is wellicht iets voor 2016.

Jan Roegiers toonde zich donderdag tevreden met het antwoord van de minister. “De helft van de aangeschreven 65-plussers heeft de Mobib-kaart al aangevraagd. Dit toont dat openbaar vervoer dus een bijzonder belangrijk vervoersmiddel is voor deze doelgroep. Ik hoop dat de volgende regering hier rekening mee zal houden.”