Obama ontmoet paus in Rome
De eerste ontmoeting met aartsbisschop George Gaenswein op de achtergrond. Foto: AP

Een grote eer, zo noemt de Amerikaanse president Barack Obama zijn eerste ontmoeting met paus Franciscus. De voorbije dagen overlegde Obama met wereldleiders in Nederland en Brussel.

Het gesprek tussen de paus en Obama verliep achter gesloten deuren. Verwacht werd dat ze over de strijd tegen armoede, sociale rechtvaardigheid, Syrië en Oekraïne zouden praten

In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera zei Obama dat de paus met zijn ‘grote morele autoriteit’ gewicht heeft gegeven aan de strijd tegen ongelijkheid.

In de VS is de voorbije decennia de kloof tussen rijk en arm toegenomen, verklaarde de president. ‘Dit is niet alleen een probleem voor de VS, het is een probleem van landen over de hele wereld. En het is niet gewoon een economische kwestie, het is een morele kwestie.’

Paus Franciscus heeft al verschillende keren ongebreideld kapitalisme bekritiseerd waarvan de financiële crisis en de groeiende kloof tussen arm en rijk de uitwasemen zijn.

Obama gaat ook met het Italiaanse staatshoofd Giorgio Napolitano en regeringsleider Matteo Renzi praten. Ter afsluiting van zijn trip in Italië brengt Obama een bezoek aan het Colosseum.