Japanner krijgt nieuw proces na 46 jaar in dodencel
Hideko Hakamada houdt een foto vast van haar jongere broer die 46 jaar in de dodencel zat. Foto: AFP

Na meer dan vier decennia in de dodencel krijgt de nu 78-jarige Iwao Hakamada een nieuw proces. In 1968 werd hij ter dood veroordeeld voor de moord op zijn baas en diens gezin.

Hakamada bekende de moorden tijdens het verhoor, maar later trok hij zijn verklaring in. Volgens de voormalige professionele bokser hadden de agenten hem tijdens het verhoor bedreigd en geslagen. Hij pleitte onschuldig in de rechtbank, maar in 1968 kreeg hij de doodstraf. Het Hooggerechtshof in Japan bekrachtigde het vonnis in 1980.

Toch bleef er altijd twijfel bestaan over zijn schuld en Hakamada werd niet geëxecuteerd. Volgens zijn advocaten wezen nieuwe DNA-tests uit dat het bloed op aangetroffen kleding, dat mogelijk van de moordenaar was, niet van Hakamada was. De rechtbank in Shizuoka besliste daarop om de veroordeling tegen Hakamada te schorsen. In afwachting van zijn nieuw proces wordt de gevangene, die tekenen van dementie toont, vrijgelaten.

'Je hebt echt volgehouden'

‘Ik wil hem zo snel mogelijk zien en zeggen: “je hebt echt volgehouden”’, verklaarde de 81-jarige zus van Hakamada, die jarenlang voor een nieuw proces voor haar jongere broer streed. ‘Ik wil hem zeggen dat hij erg snel vrij zal zijn.’

De aanklagers lieten weten dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak, zo melden lokale media.

Amnesty International zegt dat Hakamada bekendstaat als de ter dood veroordeelde gevangene die wereldwijd het langst in de cel zit. ‘Als er een zaak is die een nieuw proces verdient, dan is het deze wel. Hakamada is veroordeeld op basis van een gedwongen bekentenis en er blijven onbeantwoorde vragen over recent DNA-bewijs.’

Vorig jaar zijn in Japan 8 mensen geëxecuteerd en zo’n 130 mensen zouden in de dodencel zitten. Gevangenen weten niet wanneer hun straf wordt voltrokken tot de ochtend van hun executie.